Sokan mondják, hogy ez a jobb “burgonya” és még akár “pommes frites”-ként elkészítve is mindenben jobb. Már a szupermarketek is kapnak a fellendülésre és kezdik a nagyobb mennyiségű beszerzésnek hála, kedvezőbb áron árulni. Azt hiszem itt az idő arra, hogy pontosítsuk az édesburgonya feltételezett előnyeit a hagyományos társával szemben.
Édesburgonya – távolról sem burgonya
Az édesburgonya egy föld alatti gumó, ami ritkán, de batáta vagy fehér burgonya néven is kapható. A hagyományos burgonyához képest viszont nagyon távoli rokonságban van. Szigorúan nézve az édesburgonya a szulákfélék közé tartozék, aminek ráadásul a hajnalkához hasonló virága nőhet. A hagyományos burgonya viszont a nadragulyák családjába tartozik. Szintén összetéveszthető a jamgyökérrel, de még itt sincs közvetlen kapcsolat, bár a természetesen előforduló jamgyökér az ehető és hasznos gyógynövények egyike, csak más tulajdonságokkal.
Az édesburgonya általában hosszúkás kialakítású, a narancssárga gumó ritka esetben 30 cm hosszúságú is lehet, súlya meghaladhatja a több száz grammot is. Egy nagyobb normális méret 300-500 gramm között van. Ritka esetben megtalálod fehér, piros, rózsaszín, lila sárga színben is. A jellegzetes színét az antocianinok és karotinoidok miatt kapja. Édes íze a magasabb cukortartalom miatt van, ezt majd az elemzésben is látni fogod. Főzésileg nincsenek korlátok.
Legegyszerűbb elkészítési módja a sűtőben végződik. Ha csak kipróbálni szeretnéd, legegyszerűbb módja egy alapos mosás után (nem szükséges hámozni) felcsíkozod, kis fűszer és olívaolaj, majd 180 fokon 25 perc és kész. Alkalmas a mikrohullámú sütőben való elkészítésre is, vagy akár gőzölésre is. Lássuk milyen hatásai vannak az édesburgonyának!
Mikrohullámú sütőben elkészítés – komolyan?
Több tanulmány is kimutatta, hogy a gőz és mikrohullámú elkészítés még mindig a legszelídebb módszere több zöldség (brokkoli, karfiol, hüvelyes vagy burgonya) elkészítésére. Így több vitamin és fontos összetevő marad meg a “főzés” során. Ez akkor kezd aggályos lenni, amikor zsíros ételeket akarunk elkészíteni, mint például a csirkehús, vagy a lazac. Tehát az édesburgonya felmelegítése és főzése nem gond a mikróban se, de ha biztosra akarsz menni, válassz kisebb hőfokot és főzd tovább!
Kalória és makró
Összességében 100 gramm édesburgonya a hagyományos burgonyával összehasonlítva alacsonyabb víztartalmú, de nagyjából azonos mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz, viszont több a szénhidrát. Ez céltól függően jó és rossz is lehet. Az előkészítésre azért érdemes odafigyelni, ahogy a táblázat is mutatja alább, nagy lehet az eltérés.
Mikrotápanyagok
Itt, a hagyományos burgonya és az édesburgonya nem sokban különbözik. Az egyetlen kiugró különbség az A-vitamin (béta-karotin) az édesburgonya javára. Már 100 grammnyi adag teljesíti az ajánlott napi bevitelt.
A 3 grammnyi rosttartalom az édesburgonyában nem jelentősen magasabb, mint a hagyományos burgonya. A 3 gramm 15-23%-a oldható pektin komponensként van jelent, a 77-85% oldhatatlan komponens, mint cellulóz, hemicellulóz és lingin.
Logikusnak tűnhet, hogy a magas A vitamin az esszenciális tápanyagok hiányát okozhatja. Kevésbé nyilvánvaló, de kimutatták, hogy több vizsgálatban is megjeleníthető, hogy ugyanolyan magas antioxidáns tartalma van az édesburonyának, mint a lila édesburgonyának. Ráadásul az antioxidáns aktivitása 3x magasabb, mint az áfonyának!
Az ismert “Worlds Healthier Foods” rangsor, mi a DRI/DV % alapján van rangsorolva (referencia beviteli érték / napi ajánlott mennyiség), kizárólag magas pontszámokat adott az édesburgonyának az összes mikrotápanyagára, különösen a kiemelkedő A-vitamin tartalmára.
Összegezve
Az édesburgonya kiemelkedő mértékben járul hozzá a mikrotápanyagok beviteléhez. Kalória és szénhidráttartalma kicsivel több mint a sima burgonyáé. De fontos tudni, ez függ attól, hogyan készítjük el!
Források:
* Holger Gugg – Peak.ag
* Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli – Gao-feng Yuan, Bo Sun, Jing Yuan, and Qiao-mei Wang – J Zhejiang Univ Sci B. 2009 Aug; 10(8): 580–588.
* Harvard Health Publications – Harvard Medical School – Microwaving food in plastic: dangerous or not?
* Karin Wegner – Wissenschaft & Forschung – Aktuelle Aspekte der Kartoffelforschung – 13.11.2009.
* Sweet Potato: A Review of its Past, Present, and Future Role in Human Nutrition – Advances in Food and Nutrition Research
Volume 52, 2007, Pages 1–59