Így kezeld a karácsonyi másnaposságot!

Te is voltál már úgy, hogy egy „jól sikerült” ünneplés után fejfájással ébredtél? Szörnyen érezted magad és lehet, hogy még az este nagy részére sem emlékeztél vissza? Azért nem javaslom, hogy az ünnep kizárólag erről szóljon, de ha már megtörtént nézzük, mit tehetsz ellene illetve néhány megelőzési tippel is ellátlak.

Másnaposság

Karácsony másnapján a reggeli émelygésed és fejfásod oka a túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása. Kiemelném, a túlzottat, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy nem ihatsz meg egy pohár bort se, nem erről van szó. A rosszullét oka valójában biológiai eredetű. Az alkohol lebontásához vízre van szükséged, amit a szervezeted a sejtjeidből von el a benne lévő ásványi anyagokkal (nátrium, magnézium) együtt. Ez a folyadék és ásványianyag-veszteség nagyon megterhelő a szervezet számára. Viszont ha betartasz pár aranyszabályt elkerülheted a kellemetlen macskajajt.

Az első, hogy italfogyasztás előtt fogyassz (jó) zsiradékban gazdag ételt, például házi majonézes salátát, néhány teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicset. A zsír ugyanis valósággal „kibéleli” a gyomrod falát és megakadályozza, de ha azt nem is, mindenképpen lelassítja az alkohol felszívódását.

Másnaposság ellen

A második aranyszabály, hogy sose keverd az italokat az este folyamán, mindig csak egyfélét fogyassz. Kerüld a sötét színűeket. A vörösbor, a brandy, a whisky a legagresszívabb fajta alkoholok, ezek okozzák a legerősebb rosszullétet. A legkisebb alkoholfokú italok a legjobbak arra, hogy a zsírosabb, fűszeres ételeket leöblítsd, ilyen például a sör. Ha az italozás mellé valamilyen sósat ropogtatsz – pl. mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia – akkor azonnal pótolod is az elvesztett ásványi anyagokat. Óvatosan azért a magvakkal, mert azok is elég sok zsírt tartalmaznak.

Ha mindezek nem használtak és másnap fejfájással, gyomorbántalmakkal ébredsz, akkor szükséged lesz egy kiadós reggelire. Ez amúgy is jól jön, akkor is, ha nincs macskajajod. Ez a kiadós reggeli gyümölcsökből és teljes értékű gabonákból álljon. A magvas, teljes őrlésű rozsos kenyér kiváló, mivel sok nyomelem és ásványi anyag található meg benne. Egy tipikus fogás az ecetes hering, füstölt hal vagy sonka. A sör a közhiedelemmel ellentétben nem gyógyít, hanem e helyett az újabb alkohol lassítja az előző napi lebontását. Inni ezért inkább szénsavas ásványvizet, citromos teát, paradicsom ivólevet javaslok. A paradicsomlé frissen őrölt borssal és némi csípős paprikával az egyik legjobb gyógyír macskajaj ellen.

Kiegészítőként fogyassz BCAA és glutamin aminosavat tartalmazó italport!

Ha igazán előrelátó házigazda vagy, akkor nemcsak az ünnepi vacsorát, hanem a másnap reggelit is megtervezed, főleg ha a szűkebb családon kívül esetleg néhány vendég az egész éjszakát és a másnapot is nálad tölti. A reggelihez a terítés inkább rusztikus legyen, pl. üveg vagy fatálon szervírozd a fogásokat. Az asztalra érdemes kerámiából készült tálakat, kancsókat tenned, dísznek pedig néhány szép kavics is megteszi.

Fogadd meg ezt a néhány tanácsot, hogy az ünnep valóban szép legyen.

karacsonyi-masnapossag

Forrás: Dr. Oetker: A díszítés és a tálalás művészete. Grafo, 2007.

Legény Árpád

A Peak tartalomfejlesztője vagyok és biológus. 2011 óta foglalkozom informatikával is, azaz a Peaknél mindenféle elemzéssel járó munkát szeretettel végezhetek.
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Így kezeld a karácsonyi másnaposságot!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (94% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Így kezeld a karácsonyi másnaposságot!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (94% pont)
904
Blog, Tudd meg
, ,