Néha mindenkit elkap a vágy, hogy nyakig túrjon egy zacskó sós mogyoróban… hogy a húsimádó pizzára is tripla sajtréteget halmozzon… vagy hogy az élet édes oldalának behódolva Amerika kedvencét, a sajttortát kérje ki szemrebbenés nélkül a kávézós sütipultból.
Nos, emberek vagyunk… és mivel nem fakír mód diétázunk, így olykor-olykor beleférhet egy kis kilengés. Azonban mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez a kilengés nem is lenne egy diétás vakvágány – hanem egy roppant finom, fehérjével, és jó szénhidráttal, kis zsírral dúsított újonc a csirke-rizs menütáblán!
És valóban! Bemutatjuk Neked a legtökéletesebb csalást egy aljas sajttorta személyében!
…hmmm…mitől is lehet aljas egy sajttorta?
Mert van alja 🙂
Najó, nemcsak ezért érdemelte ki! Aljas, mert a tálalástól számítva egy órán belül biztos nyoma vész… vagy mert egy fekete lyuk van a lakásomban… vagy mert olyan mint egy jó sorozat… nekikezdtünk, és bármi is lesz, nem tudjuk abbahagyni. A képek a bizonyítékok:
A tortánk amúgy még más érdemjeggyel is büszkélkedik!
– Hozzáadott cukortól mentes!
– Zsírszegény alapanyagok felhasználásával készül!
– Maximum 10 perc tevékeny közreműködést igényel! (Hajrá. konyha-szűz emberek!:))
– Felturbózott fehérjetartalom jellemzi, amelyet a plusz protein tartalommal még inkább feljavítottunk!
– …és mindezek tetejében..vagyis inkább az aljában… egészséges, lassú felszívódású szénhidrátok vannak kizárólag!
Tökéletes edzés utáni desszert! Beviszed a kellő makrókat – és kivételesen nem a fitnesz klasszikus lesz a dobozban, hanem egy mennyei, magas protein tartalmú tortaszelet. Vagy kettő. Mert egy szelet, nem szelet.
A sajttorta project amúgy igazi online csapatmunka volt! 🙂 A recept Szanyi Laci érdeme, a kivitelezés pedig szerkesztőségi feladat volt – a család legnagyobb örömére 🙂
A fenti szempontokat figyelembe véve számos speciális, diétás, vagy sportszemléletű étrendbe beilleszthető a recept, s noha a hasznosságáról már esett szó, az íz élmény az, ami kiemeli a sormintából!
Amikor elsőnek készítette el Laci, akkor egy családi összejövetelre esett a „főpróba”, s akkora sikert aratott, hogy az óta is ezt „rendelik”, ha időről-időre összeül a csapat! 🙂 És ez nálunk se volt máshogy!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 75-80 perc |
Mennyiség |
szelet
|
- 125 gramm Naturganik Zabkorpa
- 10 evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj vagy 2 kanál kiváltható Peak pisztáciavajjal
- 2 evőkanál eritrit
- 400 gramm zsírszegény krémsajt
- 100 gramm natúr joghurt
- 30 gramm Peak Protein 85 fehérjepor bourbon vanília tasak 1000g
- 1 evőkanál Nature Cookta Tápióka keményítő vagy más egészséges liszt
- 4 db tojás
- 4 evőkanál eritrit
- 150 gramm friss áfonya
Hozzávalók
Az alja-munkálatokhoz:
A krémhez:
|
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma (20 cm-es) aljába nyomkodjuk egy pohár aljának a segítségével. Vagy az öklöddel. 🙂
- A krém alapanyagait egy robot-/turmixgéppel habosra verjük.
- Az áfonyát beleszórjuk a tortaformába, majd a krémmel nyakon öntjük mindezt.
- Előmelegített sütőben, 150 fokon 75-80 percig sütöttem. A lényeg, hogy ha a közepe még éppen hogy képlékeny állagú, és/vagy elkezd barnulni a teteje, akkor kivehetjük!
- Vigyázzunk, ezt a kis csodát csak a kihűlés után bolygassuk, vegyük ki a formából, hiszen az idő alatt még szilárdul! Ne feledjük, lehűtve az igazi!
- Természetesen, igénynek megfelelően édesebben, vagy kevésbé intenzíven is elkészíthető, málnával, vagy más gyümivel is kombinálható!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Aljas áfonyás sajttorta – a tökéletes csaló süti!" című cikkhezA tapiokat mivel lehet kivaltani? Ausztriaban lakom nem tudom milyen neven fut itt.
Szia Veronika,
Biztosa vagyok benne, hogy Ausztriában is találsz tápiókát. Nem tudom megmondani ott milyen néven fog, de a Google biztosan tudja.
Puszillak Móni